torsdag 6. oktober 2011

Høstprogrammet for Barnas kunsttime er klart!

 Barnas kunsttime er et formidlingstilbud til barn fra 6-12 år i følge med voksne kl. 12.00-13.00 hver søndag på Stavanger kunstmuseum. En av våre formidlere tar dere med på en dialogbasert omvisning i utstillingene, med tilhørende verkstedsaktivitet. Barnas kunsttime tilpasses temporær utstilling eller museets faste samling, og er inkludert i inngangsbilletten til museet.
Museets verksted er åpent for barn i alle aldre fra kl. 11:00-15:30 tirsdag-søndag.
Velkommen til Stavanger kunstmuseum!

HØSTPROGRAM 2011 BARNAS KUNSTTIME
Høstens kunstverk i Barnas kunsttime er et utvalg fra Halvdan Hafstens samling. Hafstensamlingen er en del av museets faste samling, og viser verk av åtte norske malere fra mellomkrigsgenerasjonen.

OKTOBER
Søndag 9.10, 15.10, 23.10 og 30.10 kl. 12-13
I oktober ser vi på Vårbilde av Arne Ekeland, malt i 1941. Vi snakker om våren, mennesker og farger, og pusler puslespill foran maleriet.
I verkstedet lager vi vår egen collage med utgangspunkt i Vårbilde.

NOVEMBER
Søndag 6.11, 13.11, 20.11 og 27.11 kl. 12-13
I november ser vi på Sol gjennom trær malt av Harald Dal i 1946. Vi snakker om landskapsmaleri før og nå, og geometriske former.
I verkstedet lager vi vårt eget landskapsmaleri med utgangspunkt i Sol gjennom trær.

DESEMBER
Søndag 4.12, 11.12 og 18.12 kl. 12-13
I desember ser vi på Gammel gaard av Erling Enger, malt i 1943. Vi snakker om menneskene i bildet, historier og leser eventyr.
I verkstedet lager vi vårt eget eventyr med utgangspunkt i Gammel gaard. 

PRAKTISK INFORMASJON OM BARNAS KUNSTTIME
Hvor: Stavanger kunstmuseum
Når: Søndager kl. 12:00-13:00
Hva: Omvisning og verkstedsaktivitet
Hvem: Barn fra 6-12 år i følge med voksne (yngre søsken kan også delta)
Pris: Inkludert i inngangsbilletten
Enkeltbillett Stavanger kunstmuseum
Barn: 40 kr
Voksen: 60 kr
For mer informasjon om billettpriser for alle anlegg i MUST, se vår hjemmeside:
www.museumstavanger.no

mandag 3. oktober 2011

Digitale fortellinger på Stavanger kunstmuseum

 Kjetil og Kristoffer fra Jazzmontør

12.-16.september var Jazzmontør, elever fra Hetland videregående skole i Stavanger og Shahrazad-stories for life på Stavanger kunstmuseum. Elevene på 1. trinn har lagd digitale historier sammen med Kristoffer, Ida, Anders og Anders fra Jazzmontør, og tema hentes fra utstillingen GIL & MOTI: TOTALLY DEVOTED TO YOU.
 Elevene fra Hetland i arbeid med filmene sine inne i utstillingen

Filmene som elevenehar lagd vil etterhvert publiseres på Digitalt fortalt, Stavanger kunstmuseums hjemmesider og YouTubekanal, og bli en del av Shahrazad-stories for life.

 Innlesing av tekst og lyd før fortellingene kan ferdigstilles

Ka e kunst av Eirik Fossaa

Her er en av de digitale fortellingene, Ka e kunst lagd av Eirik Fossaa, resten kan du se ved å trykke på videoen, så kommer du til Stavanger kunstmuseums YouTubekanal

I utstillingperioden til Gil & Moti vises filmene i auditoriet på museet, åpent tirs-søn kl. 11-16. Det er gratis å se filmene.

mandag 5. september 2011

GIL & MOTIS lokale prosjekt/ GIL & MOTIs local project


The upcoming exhibition at Stavanger art museum, GIL & MOTI: TOTALLY DEVOTED TO YOU, shows six of Gil & Motis various projects over the years. In addition to this, they work with a local project at each venue of their travelling exhibition. The exhibition is a collaboration between Kunsthallen Nikolaj in Copenhagen, Lentos kunstmuseum in Linz, Museum Bochum in Bochum, Stavanger kunstmuseum in Stavanger and Tensta Konsthall in Stockholm.

In Stavanger, they are working with local graffiti artist Tommy, and the photo shows Tommy instructiong Gil & Moti on how to make a graffiti piece.
Gil & Moti, and Tommy, will be present at the opening night, this Thursday, September 8th at 19:00-20:30. Their performance "Meat of Love" is part of the programme, and Gil & Moti will also speak about their art. Welcome!


tirsdag 30. august 2011

Workshop med Jazzmontør

Kristoffer og Kjetil fra Jazzmontør

12.-16.september kommer Jazzmontør, elever fra Hetland videregående skole i Stavanger og Shahrazad-stories for life til å innta Stavanger kunstmuseum.

Elevene skal lage digitale historier sammen med Kjetil og Kristoffer fra Jazzmontør, og tema hentes fra utstillingen GIL & MOTI: TOTALLY DEVOTED TO YOU. Hele uken vil arbeidet pågå, og filmene som elevene produserer vil etterhvert publiseres på Digitalt fortalt, Stavanger kunstmuseums hjemmesider og YouTubekanal, og bli en del av Shahrazad-stories for life.
Vi gleder oss!!
 

fredag 26. august 2011

GIL & MOTI: TOTALLY DEVOTED TO YOU

En liten smakebit på utstillingen GIL & MOTI: TOTALLY DEVOTED TO YOU som åpner på Stavanger kunstmuseum torsdag 8. september kl. 19:00. Åpningen er for alle, gratis inngang. Gil & Moti vil være til stede og fremfører performancen "Meat of Love".

 

Here's a little peek on what will be presented at Stavanger Art Museums next exhibition, GIL & MOTI: TOTALLY DEVOTED TO YOU, opening on Thursday the 8th of September, at 19:00. Free entrance! Gil and Moti will do their performance "Meat of Love". Welcome!

tirsdag 23. august 2011

Lars Hertervig "hjem" til Düsseldorf


Hertervig reiser ”hjem” til Düsseldorf

Stavanger kunstmuseums kronjuvel og hjerte, Lars Hertervigs Gamle furutrær, lånes nå ut til en betydningsfull utstilling i Düsseldorf. Weltklasse. Die Düsseldorfer malerschule 1819-1918 er navnet på utstillingen, som åpner 24. september på Museum Kunstpalast. Gamle furutrær stilles ut med om lag 400 bilder fra resten av verden i denne utstillingen som ser på Düsseldorfskolens betydning i et internasjonalt perspektiv.

Düsseldorf hadde en avgjørende rolle for Hertervig. Det var den tyske rhin-byen han kom til som ung student i 1852. Det var her han ble privateleven til Hans Gude, som underviste de viktigste landskapsmalerne på den tiden og som var professor ved det verdensledende kunstakademiet i byen. Det var i Düsseldorf Hertervig bodde da han lagde sine første såkalte selvstendige malerier. Her ble han betegnet som en av Norges mest ”lovende kunstnere” og her så han verdenskunsten. Men byen var også åstedet for Hertervigs psykiske krise, som førte ham i isolasjon fra kunstlivet og som senere dannet alle mytene rundt kunstnerskapet.

Når Gamle furutrær vises i en internasjonal historisk sammenheng, får publikummet i Tyskland mulighet til å se hvordan Hertervigs verk både står i tradisjon og brudd med Düsseldorfskolen. I norsk kunsthistorie er Düsseldorfskolen knyttet til nasjonalromantikkens folkelivs- og landskapsskildringer. For landskapsmalerne var en eksakt naturstudie vel så viktig som å gi en følelsesladet skildring av landskapet. Datidens tanker om den nasjonale egenart, som gjorde seg gjeldende i Europa og som hadde betydning for Norges vei mot løsrivelse fra unionen med Sverige, påvirket kunstnerne til å male hjemlandets natur.

Utstillingen varer til 22. januar 2012. Les mer på Museum Kunstpalasts hjemmesider
Se også Museum Stavangers hjemmesider

 

tirsdag 26. juli 2011

Videopodkast: Lars Hertervig

 Stavanger kunstmuseum har, i samarbeid med Yellowfilm, lagd en ny videopodkast om Lars Hertervig. Podkasten er foreløpig tilgjengelig på YouTube, hjemmesiden og gjennom iPods til utlån på museet. Den vil bli tilgjengelig for nedlasting via iTunes om kort tid. Podkasten finnes også på engelsk.

Lars Hertervig- del 1



Lars Hertervig- del 2

onsdag 20. juli 2011

Bli med på skattejakt!


Museumsavdelingene våre ligger spredt over hele Stavanger. Selv om hvert av dem er et skattkammer i seg selv, har vi trukket fram en spesiell skatt på hvert museum- til sammen ni skatter. Besøk alle museene og få et skattekart. Når du finner skatten på det museet du besøker, må du oppgi et kodeord i museets resepsjon. Da får du et klistremerke med bilde av skatten på til å klistre i skattekartet. Når du har samlet alle klistremerkene får du diplom!

 Avisartikkel i Rogalands Avis om oppstart av skattejakten


 Avisartikkel fra Stavanger Aftenblad om ungene som har besøkt alle museene på en og samme dag for å samle skatter. En fin aktivitet for store og små når sommerværet lar vente på seg, eller når en trenger en pause fra strandlivet. Skattekartene fås på alle museumsavdelingene våre.

tirsdag 19. juli 2011

ONS 2010: Energy for more people

 I 2010 samarbeidet Stavanger kunstmuseum og kunstner Ingrid Toogood Hovland med Madlavoll og Eiganes skole om å smykke ut Siddishallen under ONS. ONS er en internasjonal oljemesse som holdes i Stavanger hvert 2. år. Initiativet kom fra Stavanger Forum og ONS, og ble et kjempefint prosjekt. Ideen var å smykke ut den grå, kjedelige ishallen for å gjøre ONS litt mer fargerik. Aftenbladet skrev om prosjektet, det samme gjorde ONS . Tema for ONS 2010 var Energy for more people, og elevene som deltok gikk på 5. trinn på Eiganes skole og 5. og 6. trinn på Madlavoll skole ( til sammen 3 lærere og 105 elever)

Skisseforslag fra Ingrid Toogood Hovland

Elevene arbeidet med ONS' tema i forkant av utsmykningen, der alternativ energi og fantasi var stikkordene. Noen elever arbeidet med hus og hjem, noen med transportmidler, noen med mat og energi og noen med vær og klima. Et par inspirasjonsbesøk fra museet på skolene ga noen ledetråder, og elevene lagde skisser til arbeidene. Prosjektet ble gjennomført inne i siddishallen, og elevenes skisser ble overført via overhead og blyant  til treplater som kunstner Ingrid og formidlingskonsulent Pia hadde malt på forhånd.

Elever i arbeid med å male sine motiver med hvit maling, og senere med svart kontur. Motivene som var fremarbeidet ble fantastisk flotte i dette formatet, elevene hadde virkelig gjort en god og grundig jobb med å tegne og fantasere på forhånd.

Totalt brukte vi 16 kryssfinerplater (6 mm) 122 x 240 cm, som ble malt i regnbuens farger for å binde sammen utstmykningen til ett bilde.
Her ligger kunstverket til tørk før montering utenpå Siddishallen. Platene ble etterbehandlet med gulvlakk for bedre holdbarhet.

 Under utstillingsåpning dagen før ONS 2010, hele verket og alle elevene:








Verket hang utstilt gjennom hele ONS og ble solgt for 50.000 kr via en auksjon som ble holdt under oljemessa. Pengene gikk til Oilersfondet, og det var 2020Park på Forus som til slutt stakk av med kunstverket. Oilersfondet støtter blant annet Kreftomsorg Rogaland og Kirkens Bymisjon.


torsdag 7. juli 2011

Museumsbutikken har fått nye varer

Etter en tur inne i utstillingene anbefaler vi at du besøker museumsbutikken og kafeen vår.

 Museumsbutikken vår utvider stadig vareutvalget, miljøvennlige handlenett fra Envirosax er populære og anvendelige. Vi har et godt utvalg kunstbøker og faglitteratiur for voksne, samt mange fine bøker og leker til barn.

Vi fører også varer fra det nordiske designkollektivet MUUTO, i tillegg til kunsthåndverk i glass fra danske Gammelgaard Glas

Museumskafeen serverer enkle lunsjretter som wraps, sandwicher, yoghurrter og salater. Her får du også et bredt utvalg deilige kaker, glutenfrie muffins, kaffe og is. Vi serverer suppe (risengrynsgrøt i vinterhalvåret) onsdag, fredag og lørdag, og vafler tirsdag, torsdag og søndag.

torsdag 23. juni 2011

Siste skoleklasse før sommerferien

 I går var 9A og 9B på kunstmuseet for å se LITOS GRAFERA og Halvdan Hafstens samling. Hver klasse fikk en omvisning i LITOS GRAFERA ved formidler Elin Lillebråten, og arbeidet med oppgaver i Hafstensamlingen.
Her foran verket Supernova (2003) av John Armleder


 Hver klasse fikk en omvisning i LITOS GRAFERA ved formidler Elin Lillebråten, og arbeidet med oppgaver i Hafstensamlingen. Arne Ekelands Vårbilde (1941) i bakgrunnen.


 Elevene fikk gå og se utstillingen på egenhånd i forkant av omvisningen


 Litosteiner fra juratiden studeres nøye. I bakgrunnen henger Christian Lemmerz' verker Ich og Sein (2004)


 Oppgaveløsing foran Reidar Aulie's Grahesten (1937) (til venstre)

Gjesdal ungdomsskole var siste skole på besøk før sommerferien. Det er fremdeles mulig å bestille omvisninger for grupper dersom en ønsker det i sommer, kontakt oss på post(a)rkm.no eller se hjemmesidene for mer informasjon

mandag 20. juni 2011

Gil & Moti i Stavanger // Gil & Moti in Stavanger

Fra venstre; Moti, Maiken, Gil
 
Forrige uke besøkte Gil & Moti Stavanger for å forberede høstens utstilling. Bildet er fra forrige besøk ved museet i fjor vinter, sammen med kurator Maiken Winum. Se lenken for videoannonse fra Gil & Motis tidligere prosjekt, We are looking for you, Arab Lover (2005) her

Gil & Moti vil, foruten å være til stede under åpningen av utstillingen Totally devoted to you, 8. september 2011 på Stavanger kunstmuseum, bo og arbeide i Stavanger fra 24. august- 26. september 2011. En gyllen mulighet til å treffe kunstnerne!



Åpning av LITOS GRAFERA 25. mai 2011

 Åpningstale av direktør for Museum Stavanger MUST, Gro Persson. Verk av Simon Starling, Per Inge Bjørlo og Anthony Gormley i bakgrunnen. Foto: Camilla Espensen Jensen


 Rasmus Urwald (Partner i Edition Copenhagen) og Peter S. Meyer (direktør for Stavanger kunstmuseum)
Foto: Camilla Espensen Jensen

Publikum. Foto: Camilla Espensen Jensen

  Redskaper som brukes i den litografiske trykketeknikken. Verket "Pendulum" (2007) av Mark Francis i bakgrunnen, bestående av 7 originallitografier, 76 x 54 cm.
Foto: Camilla Espensen Jensen

Publikum, verk av (tv) John Kørner "Uten tittel", 2010 160 x 120 cm. (th) Eirik A Frandsen, "Little Italy", 2010, 70 x 100 cm.
 
Foto: Camilla Espensen Jensen

Publikum, verk av Gardar Eide Einarsson, "Uten tittel", 2010, portfolio med 7 litografier, 100 x 70 cm.  Foto: Camilla Espensen Jensen

Peter S. Meyer og Rasmus Urwald i samtale om litografi. Michael Kviums "Selvportrett som Thorvaldsen" (1999) i bakgrunnen, som viser den litografiske prosessen. Foto: Camilla Espensen Jensen

 
Peter S. Meyer og Rasmus Urwald i samtale om litografi. Verket "Dirigerer Sibelius, Grieg, Carl Nielsen" (2004) i bakgrunnen. (Portfolio med 6 originallitografer, 80 x 120 cm) Foto: Camilla Espensen Jensen


Utvalgte verk fra utstillingen:
Gardar Eide Einarsson "Uten tittel, 2010, 100 x 70 cm (portfolio med 7 litografier)

 
Eirik A. Frandsen "Little Italy", 2010, 100 x 70 cm

 


Antony Gormley, "Space", 2007, 111 x 77 cm


Karin Mamma Andersson, "Absint", 2010, litografi/tresnitt, 48,5 x 181 cm

 


Bjarne Melgaard, "Uten tittel XIII", 2005, 80 x 120 cm


Yoshotoma Nara, "Over the Rainbow", 2005, 41 x 31 cm. (sett med to litografier)

 
Thomas Ruff, "Uten tittel", 2010, 76 x 56 cm

 
Thomas Struth, "Endeavor", 2010, 89 x 69 cm.

 
Utstillingen vises til 11.september 2011, og museet har sommeråpent hver dag fra 11-16 i perioden juni-15. august. Etter 15. august er mandager stengt, øvrige dager åpent fra 11-16.